bilgi@burhaneray.com +90 212 644 02 01

T.C.

 

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

 

(Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)

     

Tarih    : 30.07.2008

 

 

 

SAYI   :KDV.MUK.B.07.1.GİB.4.34.17.01.10.6712

 

 

 

KONU :Sürücü kurslarında vergiyi doğuran olayın ne zaman  gerçekleştiği.

 

 

 

……………………. ŞTİ.

 

 

 

 

 

           İlgide kayıtlı dilekçeniz incelenmiştir.

 

 

 

3065 sayılı KDV Kanunu’nun 1/1 maddesine göre ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler katma değer vergisine tabi bulunmaktadır.

 

 

 

    Kanunun l0/a maddesi gereğince hizmet işlemlerinde vergiyi doğuran olay hizmetin ifası ile meydana gelmektedir. Ancak, hizmetin yapılmasından önce fatura veya benzeri belgeler verilmesi halinde, bu belgelerde gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere belgelerin düzenlendiği tarihte vergiyi doğuran olay meydana gelmektedir.

 

 

 

           Sürücü kursları tarafından verilen hizmetin amacı, adaya gerekli trafik bilgile­rinin verilmesi ile yapılan sınav sonucuna göre ‘sürücü belgesi’ almasını sağlamaktır. Adayın sınav sonucu, bu belgeyi almaya hak kazanıp kazanmadığı belli olmakta, bu aşamadan sonra sınav kazanmış aday için yeni bir hizmet sunulmamakta, adayın kursla doğrudan bağlantısı kesilmektedir.

 

 

 

           Sınav sonucuna göre düzenlenen sertifikaların, tasdik için Milli Eğitim Müdürlüğü­ne gönderilmesi, hizmetin devam ettiği anlamını taşımamakta, bu süre zarfında (hatta bazen 3-4 ay gibi bir zaman) adaya bir hizmet verilmesi söz konusu olmamaktadır.

 

 

 

           Öte yandan, söz konusu hizmetin bedeli sertifika cinsine göre önceden belli olup, sınav sonucuna göre kurs işleticisi hizmet bedelini tahsil etmeye hak kazanmaktadır. Bedelin tahsil edilip edilmemesi ise yukarıdaki hükümler gereğince katma değer ver­gisi yönünden hüküm ifade etmemektedir.

 

 

 

           Buna göre, özel sürücü kurslarında vergiyi doğuran olay, hizmetin ya­pılması ile meydana gelmekte ve hizmet her dönemin sonunda yapılan son sınav tarihi ile tamamlandığından, işleme ait faturanın, 213 sayılı Vergi Usul Kanunun 231/5. maddesi gereğince kurs döneminin bitiminden sonra yapılan sınav tarihinden itibaren 7 gün içinde düzenlenmesi gerekmektedir.

 

 

 

           Diğer taraftan, hizmetin tamamlanmasından önce, bedelin taksitler halinde ödenmesi sırasında fatura düzenlenmesi halinde, faturada kayıtlı miktara ait katma değer vergisinin, belgenin düzenlendiği tarihte doğacağı ve ilgili dönem beyannamesinde beyan edilmesi gerekeceği tabiidir.

 

 

 

          Bilgi edinilmesini rica ederim.  

     

Başkan  a.

 

Grup Müdür V.