bilgi@burhaneray.com +90 212 644 02 01

Tarih  : 09.07.2007

Sayı    :B.07.1.GİB.0.40/4034-60756

VUK Md. 156

İNŞAAT ŞANTİYELERİ İŞYERİ SAYILIR

 

İnşaat işi ile ilgili faaliyetlerin bir ofis, büro vb. yerden idare edildiği durumlarda, söz konusu yerlerin işyeri olarak kabulünün mümkün olduğu, ancak işlerin doğrudan inşaat şantiyesinde yürütüldüğü durumlarda bizatihi inşaat şantiyesinin işyeri olarak kabul edilmesi gerektiği.

Yazınız ekinde alınan ve … adına tayin edilen, inşaat şantiyelerinin işyeri sayılmayacağına dair 11.04.2007 tarih ve B.07.1.GİB.4.34.16.01/GVK-37-13590 sayılı özelgeniz incelenmiş olup, konuya ilişkin olarak aşağıdaki açıklamaların yapılmasına gerek duyulmuştur.

 

213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 156. maddesinde, ‘Ticari, sınai, zirai ve mesleki faaliyette işyeri; mağaza, yazıhane, idarehane, muayenehane, imalathane, şube, depo, otel, kahvehane, eğlence ve spor yerleri, tarla, bağ, bahçe, çiftlik, hayvancılık tesisleri, dalyan ve voli mahalleri, madenler, taş ocakları, inşaat şantiyeleri, vapur büfeleri gibi ticari, sınai, zirai veya mesleki bir faaliyetin icrasına tahsis edilen veya bu faaliyetlerde kullanılan yerdir.’ hükmü yer almaktadır.

 

Bu madde hükmüne göre, mükelleflerin ticari, sınai ve zirai faaliyetlerini sürdürdükleri yerlerin işyeri özelliğini taşıyabilmesi için bu yerlerin ‘faaliyetin icrasına tahsis edilmesi’ veya faaliyetin icra edildiği ‘yer’ olma özelliğini taşıması şarttır.

 

Ancak, faaliyet konusu ayrı bir işyeri açılmasını gerektirmeyecek nitelikte, örneğin danışmalık, komisyonculuk vb. ise ikametgâh adresinin işyeri olarak kabulü mümkündür.

 

Ayrıca, Türk Ticaret Kanunu uyarınca tescil ve ilan işlemleri yapılarak tüzel kişiliğe kavuşabilen mükellefiyetlerde gösterilen adresin mükelleflerin ikametgâh veya işyeri adresi olup olmadığı önem taşımamakta, bir adres gösterilmesi yeterli olmaktadır.

 

Bu itibarla, iştigal konusu itibariyle bir işyeri olmaksızın faaliyetini yürütebilmesi mümkün olabilen mükelleflerin ikametgâh adreslerinin işyeri olarak kabulü suretiyle mükellefiyet kayıtlarının yapılması mümkündür. Ancak, mükelleflerin yaptıkları faaliyet türleri için mutlaka faaliyetin icra edileceği yerin şart olduğunun vergi dairelerince tespiti halinde, bunların mükellefiyet kayıtlarının işyeri adresi olmaksızın yapılmasına imkân bulunmamaktadır.

 

İnşaat işi ile ilgili faaliyetlerin bir ofis, büro vb. yerden idare edildiği durumlarda, söz konusu yerlerin işyeri olarak kabulü mümkündür. Ancak işlerin doğrudan inşaat şantiyesinde yürütüldüğü durumlarda bizatihi inşaat şantiyesinin işyeri olarak kabul edilmesi gerekecektir.

 

Yukarıda yapılan açıklamalara göre, inşaat şantiyeleri Kanunda sayılan ticari, sınai, zirai veya mesleki bir faaliyetin icrasına tahsis edilen veya bu faaliyetlerde kullanılan işyeri kapsamında yer almakta olup, inşaat şantiyelerinin geçici veya sürekli olarak kurulması inşaat şantiyelerinin işyeri vasfını değiştirmemektedir. Dolayısıyla mükellefiyet tesisine ilişkin ilgili vergi dairesinin de buna göre belirleneceği tabiidir.