bilgi@burhaneray.com +90 212 644 02 01

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı

(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

Sayı    : B.07.1.GİB.4.34.l6.01/GVK-94/5

Konu  : Kira ödemesi olmadan şirket ortağından kiralanan gayrimenkulden tevkifat yapılıp yapılmayacağı hk.

 

İlgi   : …2009 tarihli dilekçeniz.

 

            İlgide kayıtlı dilekçenizde, …. Vergi Dairesi Müdürlüğü’nün … vergi kimlik numarasında kayıtlı mükellefi olduğunuz, …İSTANBUL adresinde faaliyetinize devam ettiğiniz, ../11/2007 tarihinde tescil ettirmiş olduğunuz şirketinizin şirket ortaklarından .’ nın 1/4  hissesi bulunan gayrimenkulde faaliyetine devam ettiğini, vergi dairesine açılış esnasında kira kontratı düzenleyerek vermiş olduğunu, işyeri ortağınız ile gayrimenkulde hissesi  olan diğer ortakların 01/01/2009 tarihinden itibaren kira talep etmeyeceğini, tarafınızdan kendilerine herhangi bir ödeme yapılmadığını  belirterek, söz konusu kiralama ile ilgili  tevkifat yapılıp yapılmayacağını sormaktasınız.

 

193 sayılı Gelir Vergisi Kanun’unun 70.maddesinin 1. fıkrasında, gayrimenkul olarak nitelendirilen mal ve hakların sahipleri ve kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen iratların gayrimenkul sermaye iradı olduğu hüküm altına alınmış olup, aynı Kanun’un ‘Emsal kira bedeli esası’ 73. maddesinde;

 ‘Kiraya verilen mal ve hakların kira bedelleri emsal kira bedelinden düşük olamaz. Bedelsiz olarak başkalarının intifaına bırakılan mal ve hakların emsal kira bedeli, bu mal ve hakların kirası sayılır. Bina ve arazide emsal kira bedeli, yetkili özel mercilerce veya mahkemelerce takdir veya tespit edilmiş kirası, bu suretle takdir veya tespit edilmiş kira mevcut değilse Vergi Usul Kanunu’na göre belirlenen vergi değerinin % 5’idir…’ hükmü yer almış olup Kanun’un 86. maddesinde ise;

‘Aşağıda belirtilen gelirler için yıllık beyanname verilmez, diğer gelirler için beyanname verilmesi halinde bu gelirler beyannameye dahil edilmez.

1. Tam mükellefiyette;

            …

d)  Bir takvim yılı içinde elde edilen ve toplamı 600 milyon lirayı (266 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile 2008 yılı için 960 YTL, 270 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile 2009 yılı için 1.070 TL) aşmayan, tevkifata ve istisna uygulamasına konu olmayan menkul ve gayrimenkul sermaye iratlar.  ‘ denilmektedir.

Anılan Kanun’un ‘Vergi tevkifatı’ başlıklı 94. maddesinde;

‘Kamu idare ve müesseseleri, iktisadî kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadî işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya ziraî işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar.’ denilmiş olup, aynı maddenin 5/a bendiyle 70’inci maddede yazılı mal ve hakların kiralanması karşılığı yapılan ödemelerden, (2006/11449 sayılı B.K.K. ile %20 Yürürlük; 01.01.2007) tevkifat yapılacağı hükme bağlanmıştır.

193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun ‘Vergi Tevkifatında Uyulacak Esaslar’ başlıklı 96. maddesinde; ‘Vergi tevkifatı, 94’üncü madde kapsamına giren nakten veya hesaben yapılan ödemelere uygulanır. Bu maddede geçen hesaben ödeme deyimi, vergi tevkifatına tabi kazanç ve iratları ödeyenleri istihkak sahiplerine karşı borçlu durumda gösteren her türlü kayıt ve işlemleri ifade eder.’ hükmü yer almıştır.

Ayrıca,  konu hakkında bağlı bulunduğunuz Çatalca Vergi Dairesi Müdürlüğü ile yapılan yazışma neticesinde alınan 28/01/2009 tarih ve 1153 sayılı yazıda; 05/11/2007 tarihinde faaliyete başladığınız, açılış evrakları içersinde 01/11/2007 tarihinde düzenlenmiş kira kontratının bulunduğu belirtilmiştir

            Bu hükümlere göre; işyeri olarak kullandığınız ve şirket ortaklarından .’na ve gayrimenkulde hissesi olan diğer kişilere ait işyerinin kullanılması karşılığında nakden veya hesaben bir kira ödemesinin yapılmaması, başka bir ifadeyle işyeri kirası olarak şirket hesabında gider gösterilmemesi halinde Gelir Vergisi Kanunu’nun 94/5-a maddesine göre stopaj yapılmasına ve bu yönde beyanda bulunulmasına gerek bulunmamaktadır.

            Ancak, Gelir Vergisi Kanunu’nun 73. maddesi uyarınca tespit edilecek emsal kira bedelinin aynı Kanun’un 86/d. maddesinde belirtilen tutarı (270 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile 2009 yılı için 1.070 TL) aşması halinde,  gayrimenkulün sahibi olan … ve diğer ortaklar tarafından söz konusu gayrimenkulün hisseleri oranında gayrimenkul sermaye iradı olarak yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilerek vergilendirilmesi gerekmektedir.

 

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

                                                                                                                                           Grup Müdür V.