bilgi@burhaneray.com +90 212 644 02 01

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)

 

Tarih: 05.01.2009

Sayı   : KDV.MUK.B.07.1.GİB.4.34.17.01.10.51

 

Konu :Kredi kartı ile satışı yapılan malın tesliminden önce avans alınması halinde KDV beyannamesinde nasıl gösterileceği. 

 

 

… A.Ş.

 

            İlgide kayıtlı dilekçeniz incelenmiştir.

 

            3065 Sayılı KDV Kanunu’nun  10. maddesinin (a) bendine göre, vergiyi doğuran olay, mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde, malın teslimi veya hizmetin yapılması ile (b) bendine göre, malın tesliminden veya hizmetin yapılmasından önce fatura veya benzeri belgeler verilmesi hallerinde, bu belgelerde gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere fatura ve benzeri belgelerin düzenlenmesi, (c) bendine göre kısım kısım mal teslimi veya hizmet yapılması mutad olan veya bu hususlarda mutabık kalınan hallerde, her bir kısmın teslimi veya bir kısım hizmetin yapılması sırasında meydana gelmektedir.

 

            Aynı kanunun 20’nci maddesinde; teslim ve hizmet işlemlerinde verginin matrahının, bu işlemlerin karşılığını teşkil eden bedel olduğu; bedel deyiminin ise,  malı teslim alan veya kendisine hizmet yapılan ve yahut bunlar adına hareket edenlerden bu işlemler karşılığında her ne suretle olursa olsun alınan veya bunlarca borçlanılan para, mal ve diğer suretlerde sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaat, hizmet  ve değerler toplamını ifade etmektedir.

 

 Kanunun 24/c maddesinde vade farkı, fiyat farkı, faiz, prim gibi çeşitli gelirler ile servis ve benzer adlar altında sağlanan her türlü menfaat, hizmet ve değerlerin katma değer vergisi matrahına dahil olduğu, 26. maddesinde ise bedelin döviz ile hesaplanması halinde dövizin, vergiyi doğuran olayın meydana geldiği andaki cari kur üzerinden Türk parasına çevrileceği belirtilmiştir.

 

Diğer taraftan, konu ile ilgili olarak yayımlanan 83 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin; ‘Ödemesi Kredi Kartı İle Yapılan Teslim ve Hizmet Bedellerinin Beyanı’ başlıklı (3) bölümünde; ‘Gerçek usulde vergilendirilen mükelleflerin kullandığı 1 numaralı KDV beyannamesinde 65. satır (en son kullanılan 1 no.lu KDV Beyannamesinin 45. satırı) olarak ‘Kredi Kartı Karşılığı Yapılan Teslim ve Hizmetleri Teşkil Eden Bedel’ satırı ihdas edilmiş ve Haziran 2001 döneminden itibaren kredi kartı ile yapılan teslim ve hizmet bedellerinin bu satırda beyan edilmesi uygun görülmüştür.

Bu satıra ait dipnotta, (6) No.lu satırda beyan edilen toplam bedel içinde kredi kartı ile yapılan satışlara ilişkin tutarın yazılacağı açıklanmıştır. Ancak kredi kartı ile yapılan satışlar arasında farklı vergi oranına tabi teslim ve hizmet bedelleri ile vergiye tabi olmayan veya vergiden istisna edilen işlem bedelleri de bulunabileceğinden, bu satıra kredi kartı ile yapılan satışların, varsa vergi dahil brüt tutarı yazılacaktır.’ açıklamalarına yer verilmiştir.

 

Benzer bir konuda Bakanlık Makamı’ndan alınan … tarih, … sayılı yazıda;

 

‘KDV beyannamesinin 65. satırında istenen bilgi, verginin tarh ve tahakkuku ile ilgili olmayan denetim amaçlı bir bilgidir. Burada vergiyi doğuran olay vuku bulsun bulmasın belirli bir dönemde kredi kartı ile yapılan tahsilatlar gösterilecektir. Bu satırda yer alan tutarların 6. satırdaki bilgi ile uyum göstermemesi ve vergi dairesince bu hususun mükelleften sorulması halinde, kredi kartı ile yapılan tahsilatların üzerinden vergi hesaplanmayan avans ödemelerine veya vergisi önceden beyan edilmiş işlemlerin sonraki taksitlerine ait olduğu mükellef tarafından ‘izah’ gerekçesi olarak belirtilebilir. Bu izah, yeterli görülmediği takdirde gerekli işlemlerin yapılacağı tabiidir.’denilmektedir.

            Buna göre, mal bedelinin tamamının veya bir kısmının kredi kartı ile malın tesliminden önce (avans olarak) veya daha sonraki dönemlerde tahsil edilmesi halinde tahsilatın yapıldığı dönem KDV beyannamesinin 45 No.lu ‘Kredi Kartı ile Tahsil Edilen Teslim ve Hizmet Bedelleri’ satırında beyan etmeniz gerekmektedir.

                                                                                                                  

Diğer taraftan avansın döviz olarak alınması halinde, döviz tutarlarının toplamı vergiyi doğuran olayın gerçekleştiği tarihte Türk parasına çevrilecek ve işleme ait katma değer vergisi hesaplanacaktır.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

               Başkan  a.

Grup Müdür V.