bilgi@burhaneray.com +90 212 644 02 01

T.C.

 

MALİYE BAKANLIĞI

 

İSTANBUL  DEFTERDARLIĞI  

 

Vasıtalı Vergiler Gelir Müdürlüğü

     

 

 

SAYI   :B.07.4.DEF.0.34.12/2-MTV:19-867                                              20.10.2000/6446

 

KONU :Vakfa ait çekici araçları için

 

           ödenen M.T.V.nin gider olarak

 

           yazılıp, kurumlar Vergisi matrahından

 

           indirilip indirilemeyeceği hk.

 

 

 

……………………

 

 

İLGİ : 10.10.2000 tarihli dilekçeniz.

 

 

 

           Dilekçenizde, Vakfınıza ait olan çekici araçlarınız ve çekicilere ait hizmet araçları için ödenen motorlu taşıtlar vergilerinin gider olarak yazılıp kurumlar vergisi matrahından indirilmesinin mümkün olup olmadığı hususunda bilgi verilmesi istenilmiştir.

 

 

 

           5422 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmelerin kazançlarının kurumlar vergisine tabi olduğu, 13 üncü maddesinin 2 inci fıkrasında ise, safi kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı açıklanmıştır.

 

 

 

           193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinin 6 ncı fıkrasında, işletme ile ilgili olmak şartıyla; bina, arazi, gider, istihlak, damga, belediye vergileri, harçlar ve kaydiyeler gibi ayni vergi, resim ve harçlar indirilecek giderler olarak belirtilmiş, aynı Kanun’un 41 inci maddesinin 5 inci fıkrasında ise, her türlü para cezaları ve vergi cezaları ile teşebbüs sahibinin borçlarından doğan tazminatların gider olarak kaydedilemeyeceği ifade edilmiştir.

 

 

 

           197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun ‘Gider Kaydedilmeme’ başlıklı 14 üncü maddesinde ‘Bu Kanuna bağlı (I), (III) ve (IV) sayılı tarifelerde yer alan taşıtlardan (Ticari maksatla kullanılan uçak ve helikopterler ile taşıt kiralama faaliyeti ile uğraşan işletmelerin bu amaçla kiraya verdikleri taşıtlar hariç) alınan vergi ve cezalar ile gecikme zamları gelir ve kurumlar vergilerinin matrahlarının tespitinde gider olarak kabul edilmez.’hükmü yeralmaktadır.

 

 

 

           Sözkonusu madde hükmüne göre (I) sayılı tarifede belirtilen otomobil, kaptıkaçtı, panel ve arazi taşıtları ile, (III) ve (IV) sayılı tarifelerde belirtilen özel amaçla kullanılan yat, kotra ve her türlü motorlu teknelerle uçak ve helikopterlerden alınan vergi ve cezalar ile gecikme zamlarının gelir ve kurumlar vergisi matrahlarının tespitinde gider yazılmasına Kanunen imkan bulunmamaktadır.

 

 

 

           Diğer taraftan, yukarıda belirtilen madde kapsamı dışında kalan (II) sayılı tarifedeki minibüs, otobüs, troleybüs, kamyon, kamyonet, çekici ve benzerlerinden alınan Motorlu Taşıtlar Vergilerinin, gelir ve kurumlar vergisi matrahlarının tespitinde gider olarak yazılacağından vakfınıza ait çekicilerin  Motorlu Taşıtlar Vergisinin gider olarak yazılması mümkündür. Ayrıca II sayılı tarifede sayılan araç tiplerine giren başkaca araçlarınızın bulunması halinde bu araçlara ait Motorlu Taşıtlar Vergisinin de gider olarak yazılacağı tabidir.

 

 

 

           Ancak Motorlu Taşıtlar Vergileri gider yazılabilen bu araçlarla ilgili olarak, tahakkuk edecek gecikme faizleri ve gecikme zamları ile vergi ve para cezalarının, gider yazılması mümkün değildir.

 

 

 

           Bilgi edinilmesini rica ederim.