bilgi@burhaneray.com +90 212 644 02 01

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

21152195-010.01-349

06/06/2014

Konu

:

Yurt içi ve yurt dışı bedelsiz teslim

 

 

           İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; bedelsiz mal ihracat faturaları emsal bedel gösterilerek ve teslimin bedelsiz olduğu bilgisi/şerhi belirtilerek düzenlendiği, faturadaki bu bedelin KDV beyannamesinin ‘tam istisna kapsamına giren işlemler’ tablosundaki ‘teslim ve hizmet tutarında’ gösterilip gösterilmeyeceği ve aylık ‘teslim ve hizmetlerin karşılığını teşkil eden bedel’ toplamına ilave edilip edilmeyeceği ile yurt içi bedelsiz numune teslimlerinde teslimin sevk irsaliyesi yanında faturanın emsal bedel tutarı yazarak ve bedelsiz numune teslimi olduğunu belirterek düzenlenmesi durumunda bu emsal bedelin KDV Beyannamesinde beyan edilip edilmeyeceği konusunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            VERGİ USUL KANUNU YÖNÜNDEN

            213 sayılı Vergi Usul Kanununun 227 nci maddesinde; bu kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsikinin mecburi olduğu belirtilmiştir. Mezkûr Kanunun 229 uncu maddesinde; fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika olarak tanımlanmıştır.

            Aynı Kanunun ‘Faturanın Şekli’ başlıklı 230 uncu maddesinin 1 inci fıkrasının (5) numaralı bendinde; ‘Satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası, (Malın alıcıya teslim edilmek üzere satıcı tarafından taşındığı veya taşıttırıldığı hallerde satıcının, teslim edilen malın alıcı tarafından taşınması veya taşıttırılması halinde alıcının, taşınan veya taşıttırılan mallar için sevk irsaliyesi düzenlenmesi ve taşıtta bulundurulması şarttır.)

            Malın, bir mükellefin birden çok iş yerleri ile şubeleri arasında taşındığı veya satılmak üzere bir komisyoncu veya diğer bir aracıya gönderildiği hallerde de, malın gönderen tarafından sevk irsaliyesine bağlanması gereklidir. Bu bentte yazılı irsaliyeler hakkında fiyat ve bedel ile ilgili bilgiler hariç olmak üzere, bu madde hükmü ile 231 inci madde hükmü uygulanır.

            İrsaliyelerde malın nereye ve kime gönderildiği ayrıca belirtilir. Şu kadar ki nihai tüketicilerin tüketim amacıyla perakende olarak satın aldıkları malları kendilerinin taşıması veya taşıttırması halinde bu mallara ait fatura veya perakende satış fişinin bulunması şartıyla sevk irsaliyesi aranmaz.’       

             hükmü yer almıştır.

            Anılan bent hükmünden de anlaşılacağı üzere, sevk irsaliyesi ticari mal hareketinin izlenmesi için düzenlenen bir belgedir.

            213 sayılı Vergi Usul Kanununun 231 inci maddesinin (5) numaralı bendinde de; faturanın malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenleneceği, bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturaların hiç düzenlenmemiş sayılacağı, 232 nci maddesinde ise birinci ve ikinci sınıf tüccarlarla kazancı basit usulde tespit edilenler ve defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerin sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek, satın aldıkları emtia ve hizmetler için de fatura istemek ve almak zorunda oldukları hükme bağlanmıştır.

            Yukarıda yapılan açıklamalar doğrultusunda; tarafınızca numune ürünlerin tesliminde ticari teamüllere uygun nitelikte ve miktarda olması, satışa konu olmayacak şekilde yapılması ve ilgili firmanın unvanını taşıması ayrıca para ile satılamayacağının ürün üzerinde açıkça belirtilmesi şartıyla bu malların numune olduğuna dair şerh düşülmek suretiyle sevk irsaliyesi düzenlenmesi gerekmekte olup fatura düzenlenmesine gerek bulunmamaktadır. Diğer taraftan, bedelsiz ihracat işlemlerinde satılan emtia karşılığında bedelin sıfır veya bedelsiz olduğunu gösterecek şekilde fatura düzenlenmesi icap etmektedir.

            KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN

            3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun;

            -1/1 inci maddesinde; Türkiye’de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV ye tabi olduğu,

            -12 nci maddesinde; bir teslimin ihracat teslimi sayılabilmesi için;  teslimin yurt dışındaki bir müşteriye veya bir serbest bölgedeki alıcıya ya da yetkili gümrük antreposu işleticisine yapılmalı veya mallar yetkili gümrük antreposu işleticisine tevdi edilmelidir ve teslim konusu mal Türkiye Cumhuriyeti gümrük bölgesinden çıkarak bir dış ülkeye veya bir serbest bölgeye vasıl olmalı ya da yetkili gümrük antreposuna konulmalıdır. Teslim konusu malın ihraç edilmeden önce yurt dışındaki alıcı adına hareket eden yurt içindeki firmalar veya bizzat alıcı tarafından işlenmesi veya herhangi bir şekilde değerlendirilmesinin durumu değiştirmeyeceği,       

            -27 nci maddesinde de; bedeli bulunmayan veya bilinmeyen işlemler ile bedelin mal, menfaat, hizmet gibi paradan başka değerler olması halinde matrahın işlemin mahiyetine göre emsal bedeli veya emsal ücreti olduğu,

            hükme bağlanmıştır.

           26.04.2014 tarih ve 28983 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinin ‘I/B-10.2.Eşantiyon veya Numune Mallar Verilmesi’ başlıklı bölümünde  (01/05/2014 tarihinden önce 50 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (A/2) bölümünde), eşantiyon ve numune malların KDV karşısındaki durumuyla ilgili olarak açıklama yapılmıştır.

           Buna göre, bir teslimin ihracat teslimi sayılabilmesi için karşılığında yurda herhangi bir bedel getirilmesine gerek bulunmamakta olup, söz konusu teslimin KDV Kanununun 12/1 inci maddesindeki şartlar çerçevesinde gerçekleştirilmesi kaydıyla, ihracat istisnası kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmaktadır.

            Diğer taraftan, bedelsiz olarak yapılan ihracat işleminin de beyannameye dahil edilebileceği tabiidir. Ancak, bu işleme ilişkin olarak yüklenilen vergilerin iade edilebilmesi için söz konusu bedelsiz ihracat işleminin ihracatın yapıldığı dönem beyannamesiyle beyan edilmesi ve bu beyannamede iade talebinde bulunulması gerekmekte olup, beyan edilmeyen bedelsiz ihracat işlemleri ile ilgili olarak iade talebinde bulunulması söz konusu değildir.                 

           Öte yandan, söz konusu teslimin yapıldığı döneme ait 1 No.lu KDV Beyannamesinin tam istisna kapsamına giren işlemler tablosundaki ‘teslim ve hizmet tutarı’nda gösterilmeyeceği, ‘teslim ve hizmetlerin karşılığını teşkil eden bedel’ toplamına dahil edilmeyeceği tabiidir.

            Ayrıca, yurt içi bedelsiz numune teslimlerinde ise, firmanızca faaliyet hacminizi genişletmek amacıyla bedel alınmaksızın yapılan numune teslimlerinin, ticari teamüllere uygun nitelikte ve miktarda olması ve ayrıca satışa konu edilmeyecek şekilde verilmesi (Numunedir, parayla satılmaz, vb. ibareler taşıması) halinde bu işlem KDV ye tabi olmayacak, söz konusu teslimle ilgili olarak yüklendiğiniz KDV indirim konusu yapılabilecektir.

            Aksi takdirde, KDV Kanununun 27 inci maddesi kapsamında emsal bedel tutarının yazılarak KDV hesaplanması gerekmektedir.

           Bilgi edinilmesini rica ederim.