bilgi@burhaneray.com +90 212 644 02 01

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV 28-364

30/01/2012

Konu

:

Yurt dışından alınacak laboratuar hizmetleri için sorumlu sıfatıyla KDV beyan edilip edilmeyeceği hakkında.

 

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formu ile firmanız tarafından Türkiye’de faaliyette bulunan veteriner kliniklerine, hayvanların muhtemel hastalıklarının teşhisine yönelik olarak verilecek labaratuar hizmetlerinin, hayvanlara ait kan örneklerinin yurtdışındaki bir kliniğe gönderilerek buradan alınan analiz sonuçlarının veteriner kliniklerine verilmesi suretiyle ifasında, yurtdışındaki kliniğe ödenen tutar üzerinden sorumlu sıfatıyla KDV hesaplanıp hesaplanmayacağına ilişkin Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

            3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun;

            1/1 inci maddesinde, Türkiye’de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV ye tabi olduğu,

            1/2 inci maddesinde, her türlü mal ve hizmet ithalinin KDV ye tabi olduğu,

            6/b maddesinde, hizmetin Türkiye’de yapılmasının veya hizmetten Türkiye’de faydalanılmasının işlemlerin Türkiye’de yapıldığını ifade ettiği,

            9 uncu maddesinde, mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanunî merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Maliye Bakanlığının, vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutabileceği, hükümlerine yer verilmiştir.

            Yurtdışından ithal edilen hizmetlerin vergilendirilmesine yönelik açıklamaların yer aldığı 15 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin ‘C- Yurt Dışından Sağlanan Hizmetler’ başlıklı bölümünde;

            ‘Katma Değer Vergisi Kanununun 1 inci maddesine göre işlemler Türkiye’de yapıldıkları takdirde vergiye tabi tutulabilecektir. Aynı Kanunun 6/b maddesine göre, Türkiye’de yapılan, değerlendirilen veya faydalanılan hizmetler Türkiye’de ifa edilmiş sayılacaktır. Yurt dışındaki firmalara yaptırılan hizmetlerden bu kapsama girenlerin vergiye tabi olacağı açıktır. Bu gibi hizmet ifalarında mükellef esas olarak yurt dışındaki firma olmakla birlikte, firmanın Türkiye’de ikametgahı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmaması halinde vergi, sözü edilen Kanunun 9 uncu maddesi gereğince hizmetten faydalanan yurt içindeki muhatap tarafından bağlı bulunulan vergi dairesine sorumlu sıfatıyla beyan edilip ödenecektir.’ denilmektedir.

            Buna göre, yurtdışındaki klinikten alacağınız analiz hizmetleri için yurtdışındaki firmaya  yapacağınız ödeme tutarı üzerinden genel oranda hesaplanacak KDV yi, bağlı bulunduğunuz vergi dairesine sorumlu sıfatıyla beyan edip ödemeniz gerekmekte olup, bu şekilde ödeyeceğiniz KDV nin, KDV Kanununun 29 ila 34 üncü maddelerindeki hükümler çerçevesinde indirim konusu yapılabileceği tabiidir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.