bilgi@burhaneray.com +90 212 644 02 01

 Gayrimenkul bağışında ödenmesi gereken vergiler

Soru:

 

Hayattayken gayrimenkullerini çocukları arasında paylaştıran birinin, vergi ödemesi gerekir mi? Veya malını verdiği çocukların ödemesi gereken vergi var mı? Varsa oranı nedir?

M.YILDIZ

 

Cevap:

 

Ölümünden sonra çocuklar arasında miras kavgasını önlemek için gayrimenkullerini hayattayken çocukları arasında paylaştıran aileler görülmektedir. Gayrimenkulün çocuklara paylaştırılması bağış yoluyla yapılıyor. Gayrimenkulünü çocuğuna veya çocuklarına bağışlayan kişinin bağış işleminden dolayı ödeyeceği bir vergi yoktur.  Sadece bağış yapıldığı yılın emlak vergisini ödemek zorundadır.

 

Gayrimenkul bağışlanan çocuğun emlak vergisi yükümlülüğü takip eden yılbaşından itibaren başlamaktadır. Gayrimenkul bağışlanan çocuk, bağış yapılan gayrimenkulü hukuken iktisap ettiği(tapu tescilini) tarihi takip eden bir ay içinde veraset ve intikal vergisi beyannamesi ile bağışlanan gayrimenkulü vergi dairesine beyan etmek zorunda. Beyan gayrimenkulün emlak vergi değeri üstünden yapılacak.

 

Beyan edilen gayrimenkulün veya gayrimenkullerin emlak vergisi değerleri toplamı üstünden 2.535 TL istisna düşülecek ve kalan tutarın

160.000 TL ye kadar kısmı üstünden yüzde 5, sonraki 350.000  TL’lik kısmı üstünden yüzde 7.5, sonraki 770.000 TL üstünden yüzde 10, 1.500.000 TL üstünden yüzde 12.5, matrahın 2.780.000 TL yi aşan kısmı üstünden  yüzde 15 oranında veraset ve intikal vergisi hesaplanır.  Tarh ve tahakkuk eden veraset ve intikal vergisi de üç yılda her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere 6 eşit taksitte ödenir.  Ayrıca, gayrimenkulün bağışlanan adına tapu tescilinde, gayrimenkulüm emlak vergi değeri üstünden binde 59.4 oranında Tapu Harcı ödenmesi gerekir.

 

 

İşveren çalışanın izni olmadan ücretini düşüremez

 

Soru:

 

Sigorta başlangıcım1988 olup, dört sene emekli  sandığında hizmetim var. Bir senede yıpranma payım bulunuyor. Ayrıca iki senede Bağ-Kurlu olarak çalıştım. Ve askerliğimi borçlanarak bedelini ödedim. Son  11 yıldır aynı firmada sigortalı olarak bir fiil çalışıyorum. Ama şirket küçülüyoruz diyerek bazı personelini çıkarttı. Sen eskisin diye beni çıkarmadılar. Ama  maaşımı  azaltıp görev yerimi değiştirdiler. Yani  benim tazminatım fazla diye  ödeme  yapmak istemiyorlar.  Yıldırma politikası uyguluyorlar. Asıl sorum şu; eğer onlar göndermez ben  kendi isteğimle ayrılırsam, özlük haklarımı alabilir miyim? Kanuni yolları nelerdir? Bende bel  fıtığı  var. Nasıl olsa  bıkar gider diye  umuyorlar. Ne yapmamı,  nasıl  hareket etmemi  öneririniz?

Kamil KOÇAK

 

Cevap:

 

İşveren yazılı izniniz olmadan ücretinizi düşürüp, görev yerinizi değiştiremez. Ayrıca, işyerinde yıldırma politikası uygulamaları psikolojik tacize girer. Gerek ücretinizin izniniz olmadan düşürmeleri, gerekse psikolojik taciz uygulamaları, iş sözleşmesini haklı nedenle fesih hakkı verir. İşverenin belirttiğiniz eylemlerini kanıtlayabiliyorsanız, iş akdinizi fesih ederek kıdem tazminatınızı alarak işinizden ayrılmanız mümkün. İşveren kıdem tazminatınızı ödemezse, iş mahkemesine dava açarak kıdem tazminatınızı en yüksek banka mevduatına uygulana faiz oranında uygulanacak olan faiziyle birlikte almanız mümkün.
 

Özürlü hakkıyla 1 Temmuz 2010 tarihinde emekli olabilirsiniz

 

Soru:

 

1 Ocak  1972 doğumluyum. Yüzde 66 özürlü raporum var. İlk işe giriş tarihim 1 Temmuz 1994 dür. Toplam prim gün sayım 4810 gün. 3 ncü derece vergi indiriminden yararlanmaktayım. Kanunlar hakkında bilgim hiç yok. Herkes ayrı ayrı tarihler söylüyor. Ne zaman emekli olabilirim?Bir şey daha merak etmekteyim ben emekli olduktan sonrada babamın emekli maaşından faydalanabilir miyim?

Nevzat GÖL

Cevap:

 

6 Ağustos 2003 tarihi itibariyle sizin gibi 9 yıldan fazla 12 yıldan az süredir sigortalı olan vergi indirim hakkı almış 3 ncü derece özürlüler, emekli olmak için; 16 yıl sigortalılık süresi ve 3760 gün prim ödeme şartlarına tabi bulunuyor. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 16 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 1 Temmuz 2010 tarihinde emekli olabilirsiniz.  

 

 

|Posta Gazetesi| |27.03.2010|

EKREM SARISU