bilgi@burhaneray.com +90 212 644 02 01

Maliye Bakanlığı Özelgesi

 

Tarih  :27.09.2008

 

Sayı   :B.07.1.GİB.0.66/6623-88/84600

 

BGK Md. 13

 

İLAN VE REKLAM VERGİSİNDE MÜKELLEF VE SORUMLU

 

İlan ve reklâm işlerini mutat meslek olarak ifa edenler, başkaları adına yaptıkları ilan ve reklâmlara ait vergileri mükellefler adına ilgili belediyeye yatırmaktan sorumlu olup, ilan ve reklâma ilişkin verginin beyan edilmemesi ve ödenmemesi durumunda, mükellef adına yapılan tarhiyatın VUK’un düzeltme hükümleri uyarınca düzeltilerek vergi sorumlusu adına yeniden cezalı tarhiyat yapılması gerektiği.

 

 

 

Dilekçede, adı geçen şirketin Büyükşehir Tanıtım Ltd. Şti. ile 1 ay süreli reklam sözleşmesi yaptığı ve reklam ücretini söz konusu Reklam Şirketine ödediği ancak, ilan ve reklam vergisinin sorumlu sıfatıyla Reklam Şirketi tarafından ödenmemesi nedeniyle (…) Patent Fikri Hakları Danışmanlık Ticaret Şirketi’nden cezalı olarak tahsil edildiği belirtilerek yersiz tahsil edilen verginin iadesi talep edilmektedir.

 

 

 

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun 13. maddesinde,

 

‘İlan ve Reklam Vergisinin mükellefi, yurt dışından gönderilen ilan ve reklamlar dahil olmak üzere, ilan ve reklamı kendi adına yapan veya yaptıran gerçek veya tüzelkişilerdir.

 

İlan ve reklâm işlerini mutat meslek olarak ifa edenler, başkaları adına yaptıkları ilan ve reklâmlara ait vergileri mükellefler adına ilgili belediyeye yatırmaktan sorumludurlar.’

 

hükmü yer almaktadır.

 

Aynı Kanun’un 98. maddesinde, ‘Bu Kanunda aksine hüküm bulunmayan hallerde, bu Kanuna göre alınacak vergi, harç ve katılma payları hakkında 213 sayılı Vergi Usul Kanunu ile 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ve bunların ek ve tadilleri hükümleri uygulanır.’ hükmüne yer verilmiştir.

 

213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 8. maddesinde,

 

‘Mükellef, vergi kanunlarına göre kendisine vergi borcu terettüb eden gerçek veya tüzel kişidir.

 

Vergi sorumlusu, verginin ödenmesi bakımından, alacaklı vergi dairesine karşı muhatap olan kişidir.

 

Vergi kanunlarıyla kabul edilen haller müstesna olmak üzere, mükellefiyete veya vergi sorumluluğuna müteallik özel mukaveleler vergi dairelerini bağlamaz.

 

Bu kanunun müteakip maddelerinde geçen ‘mükellef’ tabiri vergi sorumlularına da şamildir.’

 

hükmüne yer verilmiştir.

 

 

 

Yukarıda yer alan hükümlere göre, ilan ve reklâm vergisinin mükellefi, ilan ve reklamı kendi adına yapan veya yaptıran gerçek veya tüzelkişiler olup ilan ve reklam işlerini mutat meslek olarak ifa edenler ise başkaları adına yaptıkları ilan ve reklamlara ait vergileri mükellefler adına ilgili belediyeye yatırmaktan sorumlu tutulmuşlardır.  

 

 

 

Bu durumda, (…) Patent Fikri Hakları Danışmanlık Ticaret Ltd. Şti.’nin (…) Tanıtım Ltd. Şti. ile 1 ay süreli reklam sözleşmesi yapılmak ve ücreti ödenmek suretiyle yapılan reklamın, ilan ve reklam vergisinin sorumlu sıfatıyla Reklam Şirketi tarafından ödenmesi gerekmektedir. Söz konusu ilan ve reklâma ilişkin verginin beyan edilmemesi ve ödenmemesi durumunda ise tarhiyat vergi sorumlusu adına yapılmalıdır. Bu nedenle mükellef adına yapılan tarhiyatın Vergi Usul Kanunu’nun düzeltme hükümleri uyarınca düzeltilerek vergi sorumlusu adına yeniden cezalı tarhiyat yapılması gerekmektedir.