bilgi@burhaneray.com +90 212 644 02 01

T.C.

 

İSTANBUL VALİLİĞİ

 

Defterdarlık Usul Gelir Müdürlüğü

 

 

 

Sayı     :B.07.4.DEF.0.34.20./ VUK-1/23211189                              31/05/2005*4237

 

 

 

Konu   :İşletme aktifinde bulunmayan fakat  vergi dairesine bildirimi yapılan özel araç için mükellefiyet terkin işlemlerinde fatura düzenlenip düzenlenmeyeceği hk.

 

 

 

                                              …………………………………..

 

 

 

 

 

İlgi : Tarihsiz dilekçeniz.

 

 

 

           İlgi dilekçenizle, adınıza kayıtlı olan ………………….plakalı hususi aracınızı toptan içme suyu satışı işinizde kullanacağınızı vergi dairesine bildirdiğiniz ancak kayıtlarınıza almadığınız belirtilerek, mükellefiyet terkin işlemleri yapılırken sözkonusu araç için fatura düzenleme zorunluluğunuz olup olmadığı hususunda görüş istenilmektedir.

 

 

 

           Bilindiği üzere; V.U.K.’nun 232’nci maddesinde Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler;

 

 

 

           1-Birinci ve ikinci sınıf tüccarlara,

 

           2-Serbest meslek erbabına,

 

           3-Kazançları basit usulde tespit olunan tüccarlara,

 

           4-Defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilere,

 

           5-Vergiden muaf esnafa,

 

 

 

           Sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek ve bunlar da fatura istemek ve almak mecburiyetindedirler. Hükmü yer almıştır.

 

 

 

           Diğer taraftan konu ile ilgili olarak bağlı bulunduğunuz …………..Vergi Dairesi Müdürlüğü ile yazışma yapılmış olup, sözkonusu aracın hususi olduğu ve işletme defterinizde bu araca ilişkin kayıt bulunmadığının (demirbaş, gider) …………..tarih ve ………… sayılı tutanak ile tespit edildiği anlaşılmıştır.

 

 

 

           Bu açıklamalar uyarınca mükellefiyetinizin terkin işlemlerinde işletmenizde kayıtlı bulunmayan hususi aracınızın fatura ile adınıza çıkışının yapılması gerekmemektedir.

 

 

 

           Bilgi edinilmesini rica ederim.