bilgi@burhaneray.com +90 212 644 02 01

Tarih       : 01.02.2007

Esas No : 2006/6891

Karar No  : 2007/693

818 s. BK Md. 182

KAPALI FATURA, İSPAT YÜKÜ

Kapalı fatura, mal bedelinin peşin olarak ödendiğine karine teşkil eder. Ancak bu karinenin aksi iddia eden tarafından ispat edilebilir.

İstemin Özeti: Davacı vekili, davalının müvekkilinden gübre aldığını, bedelini öde­mediğini, alacağın tahsili amacıyla başlatılan takibe itiraz ederek durdur­duğunu, itirazın haksız olduğunu ileri sürerek davalının itirazının iptali ile takibin devamına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Davalı vekili cevabında, mahkemenin yetkisiz olduğunu, davacının aktif husumet ehliyeti bulunmadığını, fatura bedelinin davacıya ödendiğini, düzen­lenen faturanın kapalı fatura niteliğinde olduğunu belirterek davanın reddini istemiştir.

Mahkemece iddia, savunma ve toplanan delillere göre takip ve davanın kapalı faturaya dayandığı, kapalı faturanın ödemeye ilişkin karine teşkil ettiği, davacının bu karinenin aksini kanıtladığı gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

Karar: 1- Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere ve özellikle davalının yetki ve husumete ilişkin itirazının yerinde görülmemesinde bir isabetsizlik bulunmadığından, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki diğer temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.

2- Davacının alacağı ile ilgili olarak dayandığı faturalar kapalı faturadır. Kapalı fatura mal bedelinin ödendiğine karine teşkil eder. Ancak bu karinenin aksi ispat edilebilir. Davalı işletme defteri tutmaktadır. Davalının ticari def­terlerinde alım satım ilişkisinin veresiye olarak yapıldığına ilişkin bir kayıt bulunmamaktadır. BK’nın 182. maddesine göre, aksine sözleşme ve adet bulunmadığı takdirde satıcı ve alıcının borçlarını, aynı zamanda ifa ile yü­kümlüdür. Bu hüküm ve faturanın kapalı olması hususu gözetildiğinde mal bedelinin peşin olarak ödendiği kabul edilmelidir. Davacı tarafça fatura be­delinin ödenmediği kanıtlanamadığına göre, davanın reddi gerekirken yazılı gerekçeyle kabulünde isabet görülmemiştir.

Yukarıda (1) no.lu bentte açıklanan nedenlerle davalının diğer temyiz itirazlarının reddine, (2) no.lu bentte açıklanan nedenlerle hük­mün bozulmasına, oybirliğiyle karar verildi.