bilgi@burhaneray.com +90 212 644 02 01

T.C.

 

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

 

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

 

Usul Müdürlüğü

   

 

 

Sayı     B.07.1.GİB.4.34.19.02/VUK-1/ÖKC-4115                                              29/12/2006 * 10951

 

 

 

Konu   : Devir işlemlerinde belge düzeni hk.

 

 

 

 

 

                                              ……………………………………………

 

 

 

 

 

İlgi : Tarihsiz dilekçeniz.

 

 

 

           İlgi dilekçenizde; adi ortaklık olarak bakkaliye işi ile iştigal ettiğiniz, sözkonusu ortaklığınızın 31/12/2006 tarihinde feshedilerek 01/01/2007 tarihinden itibaren…………………’a ait hisselerin……………………..’a devredileceği; ancak bu sürenin bayrama denk gelmesinden ötürü resmi işlemlere bayramdan sonra başlanacağı belirtilerek bayram süresince belge düzeni açısından nasıl bir yol izleneceği hususu sorulmaktadır.

 

 

 

           Bilindiği üzere; 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229’ncu maddesinde ‘Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır.’ hükmü yeralmaktadır.

 

 

 

           Öte yandan; Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında 1996/1 sayılı İç Genelgenin ödeme kaydedici cihazların mali hafızasının değişmesine gerek olmayan haller başlıklı 2’nci bölümünde;

 

 

 

           ‘…

 

           d)Adi ortaklıklarda ve şahıs şirketlerinde işletmeye yeni bir ortak alınması veya ortaklardan bir veya birkaçının hisselerini diğerlerine devretmesinde,

 

 

 

           Devre konu varlıklar arasında yer alacak ödeme kaydedici cihazın mali hafızasının değiştirilmesi zorunlu bulunmamaktadır.

 

 

 

           Ancak, yukarıda sayılan, dönüşüm, değişiklik ve devir hallerinde mükellefiyet şeklinde (gelir vergisinden, kurumlar vergisi mükellefiyetine geçiş vb) veya mükelleflerde değişiklik olmaktadır. Bu nedenle, dönüşüm, değişiklik ve devir işlemlerinin tamamlanmasından önce ödeme kaydedici cihazın hafızasında kayıtlı bulunan mali bilgilerin 50 seri No.lu Genel Tebliğin A/2-a bölümünde açıklandığı şekilde vergi dairesince tespit edilmesi ve ödeme kaydedici cihazlara ait önceki levhanın iptal edilerek yeni bir levhanın çıkarılması gerekmektedir.’ denilmektedir.

 

 

 

     Bu açıklamalara göre; adi ortaklıkta ortaklardan birinin hissesini işe devam edecek ortağa devretmesi durumunda ödeme kaydedici cihaz için fatura düzenlenmesi ortaklığa ait ödeme kaydedici cihaz levhasının iptal edilmesi ve devralan diğer ortağın kendi adına ödeme kaydedici cihaz levhası alması, ayrıca devralan ortağın kanuni defterlerini işe başlamadan tasdik ettirmesi gerekmektedir.

 

 

 

           Bu duruma göre; ödeme kaydedici cihazın mali hafıza tespiti yapılmadan devir işlemlerinin yapılması ve ortaklığın kapatılması mümkün bulunmamaktadır.

 

 

 

           

 

           Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

                                                                                                                                                             

   

Başkan a.
Grup Müdür V.