bilgi@burhaneray.com +90 212 644 02 01

Danıştay 4. Dairesi

 

Tarih         : 03.06.2008

 

Esas No   : 2007/1849

 

Karar No  :2008/2159

 

3100 s. KDV MÜK. ÖKC KUL. HK. K. Mük. Md. 8

 

VUK Md. 18  

 
ÖDEME KAYDEDİCİ CİHAZ KULLANIMINDA VERGİ DAİRESİNE BİLDİRİM SÜRESİ

 

3100 sayılı Kanuna ilişkin olarak yayımlanan 27 seri no.lu Genel Tebliğde, mükelleflerin aldıkları ödeme kaydedici cihazları alış faturasının düzenlendiği tarihten itibaren (fatura tarihi dahil) onbeş gün içerisinde bağlı bulundukları vergi dairesine bir dilekçeyle bildirerek kaydettirecekleri belirtilmiş olmakla birlikte, Tebliğe göre üst norm olan 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 18/1. maddesinde, süre gün olarak belli edilmişse başladığı günün hesaba katılmayacağı açıklandığından, 15 günlük sürenin hesabına fatura tarihinin dahil edilmeyeceği.

 

 

 

İstemin Özeti:

 

Davacı tarafından satın alınan onbeş adet ödeme kaydedici cihazın süresinde İdareye bildirilmediği ileri sürülerek kesilen usulsüzlük cezalarının kaldırılması istemiyle dava açılmıştır.

 

 

 

Vergi Mahkemesi; 3100 sayılı Kanun’un mükerrer 8/2. maddesinde, Maliye ve Gümrük Bakanlığı’nca belirlenip açıklanan usul ve esaslara uymayan üretici veya ithalatçı kuruluşlar, bunların satış bakım, onarım servislerinde görevli elemanları ile ödeme kaydedici cihazları kullanma mecburiyeti bulunan mükellefler hakkında; her bir tespit için ayrı ayrı olmak üzere Vergi Usul Kanun’una bağlı Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvelde yer alan birinci derece usulsüzlük cezalarının beş katının uygulanacağı, 3100 sayılı Kanuna ilişkin olarak yayımlanan 27 seri no.lu Genel Tebliğde, ödeme kaydedici cihazların kaydı ve ödeme kaydedici cihazlara ait levhanın alınmasına dair, mükellefler gerek mecburiyetlerin başlaması gerekse mecburiyetleri başlamadan kendi istekleri ile aldıkları cihazları alış faturasının düzenlendiği tarihten itibaren (fatura tarihi dahil) onbeş gün içerisinde bağlı bulundukları vergi dairesine bir dilekçeyle bildirilerek kayıt ettireceklerinin belirtildiği, öte yandan 213 sayılı Kanun’un 14. maddesinin 1. fıkrasında vergi muamelelerinde sürelerin vergi kanunları ile belli edileceği, 2. fıkrasında kanunda açıkça yazılı olmayan hallerde 15 günden aşağı olmamak şartıyla bu süreyi, tebliği yapacak idarenin belirleyeceği ve ilgiliye tebliğ edileceği, 18. maddesinin 1. fıkrasında ise, süre gün olarak belli edilmiş ise başladığı günün hesabına katılmayacağı ve son günün tatil saatinde biteceğinin hükme bağlandığı, incelenen dosyada, davacı tarafından satın, alınan yirmibeş adet yazar kasa için yapılan bildirimin 3100 sayılı Kanuna ilişkin olarak yayımlanan 27 seri no.lu Genel Tebliğde yer alan (fatura tarihi dahil) 15 günlük süre içerisinde yapılmadığı ileri sürülerek özel usulsüzlük cezasının kesildiği, ancak Tebliğe göre üst norm olan 213 sayılı Kanun’un 18/1. maddesinde, süre gün olarak belli edilmişse başladığı günün hesaba katılmayacağı açıklandığından 08.12.2005 günlü faturalara göre kayıt işlemlerinin onbeş günlük süre içinde 23.12.2005 tarihinde yaptırıldığı anlaşılmakla kesilen cezalarda hukuka uyarlık görülmediği gerekçesiyle usulsüzlük cezaların kaldırılmasına karar verilmiştir. Davalı İdare, bildirimin süresinde yapılmadığını ileri sürerek kararın bozulmasını istemektedir.

 

Karar: Temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar, bozulması istenilen kararın dayandığı gerekçeler karşısında, yerinde ve kararın bozulmasını sağlayacak durumda görülmemiştir.

 

Bu nedenle, temyiz isteminin reddine, Vergi Mahkemesinin kararının onanmasına oybirliğiyle karar verildi.