bilgi@burhaneray.com +90 212 644 02 01

İŞVERENLERE SUNULACAK HİZMETLER

 

             İstihdam

 

  • İşverenler ofislerinden işgücü istemi yapabilecek,

 

  • Sistemde kayıtlı iş arayanları sorgulayabilecek,

 

  • Seçme-davet yapabilecek,

 

  • İş başvurularını kabul edebilecek, işyerlerine eleman temin edebileceklerdir.

 

 

 

              İşgücü Piyasası

 

  • Kullanıcı hesaplarını oluşturup işyeri kayıtlarını alabilecek,

 

  • İşgücü çizelgelerini (personel durum çizelgelerini) sistem aracılığı ile gönderebilecek,

 

  • Toplu işten çıkarma işlemlerini sisteme kaydedebilecek,

 

  • İstihdamı zorunlu olanların takibine yönelik kontenjan açık/fazla görebilecekler takibini yapabilecek,

 

  • Kurumun belirlediği zamanlarda uygulanması düşünülen anketlere yönelik bilgilerini sisteme kaydedebilecek,

 

  • Yukarıda belirtilen işlemleri kendileri ya da yetkilendirdikleri kişiler aracılığı ile yetki bazlı yapabileceklerdir.

 

 

 

             İşgücü Yetiştirme Kursları

 

  • Eğitmenleri girebilecek,

 

  • Kursiyerleri internet ortamından seçebilecek,

 

  • Kurs süresince kursiyerlerin devam-devamsızlık bilgilerini, kurs harcamalarını ve istihdam bilgilerini sistem üzerinden takip edebileceklerdir.

 

 

 

              İşletmelerde Eğitim Seminerleri

 

  • İşverenler internet üzerinden Türkiye İş Kurumunun vermiş olduğu seminer (işçi geliştirme semineri, ilk kademe yöneticilik semineri vb.) hizmetlerini sorgulayıp bu seminerleri talep edebileceklerdir.

 

  • İşverenler talep ettikleri bir seminerin hangi tarihler arasında kimler tarafından verileceğini görebileceklerdir.

 

 

 

             İşsizlik Sigortası İşlemleri

 

  • İşverenler işsizlik sigortası ile ilgili yapılacak işlemlere ilişkin (İşten Ayrılma Bildirgelerini ve işyeri bilgilerini) ait bilgi ve belgeleri doğrudan veya internet ortamında kurum kayıtlarına girebileceklerdir.

 

 

 

 

 

 

 

E- İSTİHDAM SİSTEMİ KULLANIMINA GİRİŞ

 

  • İşyerinizin daha önce kurumunuzda kaydı yoksa sitemiz www.iskur.gov.tr adresinden İşveren / Üye ol  başlığına girilmeli ve ekrandaki bilgiler doldurularak kayıt tamamlanmalıdır.

 

  • İşyerinizin daha önce kurumumuzda kaydının olması durumunda ise aşağıdaki işlemler yapılmalıdır.

 

  • İşkur işlemlerinin işyeriniz adına gerçekleştirecek yetkilinin internet ortamında kendi adına sisteme üye olması gerekmektedir. Bunun için www.iskur.gov.tr adresinden İş Arayan/Üye Ol başlığına girilmesi ve ekrandaki bilgiler doldurularak kayıt tamamlanmalıdır.

 

  • Daha sonra üye işlemleri sırasında tercih etmiş olduğunuz cep telefonuna ya da mail adresinize gönderilmiş olan onay numarası ve T.C. kimlik numarası ile www.iskur.gov.tr adresindeki Hesap Etkinleştirme bölümünde hesabınızı etkinleştirmeniz gerekmektedir. Üye işlemleri sırasında mail adresinizi tercih ettiyseniz bu adrese Türkiye İş Kurumu tarafından gönderilmiş olan mail ile hesabınızı etkinleştirebilirsiniz.

 

  • Bireysel üyelik tamamlandıktan sonra İl Müdürlüğümüz ile iletişime geçilerek, firma yetkilisinin rol ataması istenilmelidir. Ayrıca sisteme giriş için Grekli olan İşyeri İşkur Numarası öğrenilmelidir. Kurumumuz Personeli sistemimizi tanıtabilmek için isteğiniz üzerine işyerinizi ziyaret edebileceklerdir. Lütfen zamanlama tercihinizi bildirmek için il müdürlüğümüzden randevu isteyiniz.

 

                           

 

E-İSTİHDAM SİSTEMİ KULLANIMI HAKKINDA BİLGİ ÖZETİ

 

·        www.iskur.gov.tr sağ üst köşesindeki İşveren bölümünden T.C. kimlik numarası, şifre ve işyeri numarasıyla giriş yapılır.

 

·        Öncelikle işyerinin ssk no, vergi no, adres v.b. bilgileri kontrol edilmelidir. ( Online İşlemler – İşgücü Piyasası – İşveren Bilgileri – İşyeri adının yanında olan turuncu ok tıklanır ve Detayını Gör seçilir. Kontroller yapıldıktan sonra varsa eksik bilgiler girilir. Hatalı bilgiler değiştirilir ve önce işlem sonu sonra kaydet butonu seçilerek kayıt düzeltilir.)

 

·        Varsa işyerinin şubeleri kontrol edilmeli hatalı bilgiler düzeltilmelidir. ( Online İşlemler – İşgücü Piyasası – İşveren Bilgileri – Düzeltilecek şube adının yanında olan turuncu ok tıklanır – Detayını Gör seçilerek düzeltmeler yapılır, işlem sonu ve kaydet seçilir.)

 

·        Sistemde görülmeyen şubelerin sisteme girişleri yapılmalıdır. ( Online İşlemler – İşgücü Piyasası – İşveren Bilgileri – İşyeri adının yanında olan turuncu ok tıklanır ve yeni şube ekle seçilerek bilgiler girilir ve işlem sonu ve kaydet seçilir.) (Eskişehir il sınırları içindeki tüm işyerlerinizden (bir tanesi merkez) sisteme şube olarak girmelisiniz.)

 

·        Sistemde açık olan ancak kapanan şubeniz var ise kapanışının yapılması gerekmektedir. ( Online İşlemler – İşgücü Piyasası – İşveren Bilgileri – düzeltilecek şube adının yanında olan turuncu ok tıklanır – Detayını Gör – Diğer Bilgiler – Kapanma durumu yok olan kısım var olarak değiştirilir – Kapanma nedeni ve tarihi yazılır. Önce işlem sonu sonra kaydet butonu seçilerek şube kapanışı gerçekleştirilmiş olur.)

 

·        (varsa) İşyerinde çalışan özürlü, eski hükümlü ve terör mağdurlarının kontrolü yapılmalıdır.            ( Online İşlemler – İşgücü Piyasası – İşveren Bilgileri – İşyeri adının yanında olan turuncu ok tıklanır ve istihdamı zorunlu onlalar seçilir.

 

·        İstihdamı zorunlu olanlarda eksik bir bildirim var ise kurumumuza hemen tescil yazısı yazılarak bildirilmelidir. Çıkan özürlü, eski hükümlü ve terör mağduru hala sistemde çalışıyor gözüküyor ise kişinin çıkışı yapılmalıdır. ( Online İşlemler – İşgücü Piyasası – İşveren Bilgileri – İstihdamı Zorunlu Olanlar – Çıkışı yapılacak kişinin yanındaki turuncu ok seçilir, çıkış tarihi girilir, işlem sonu seçilir, kaydet butonu seçilerek çıkış işlenmiş olur.)

 

 

 

1.      AYLIK İŞGÜCÜ ÇİZELGESİ DOLDURULMASI

 

·         Aylık işgücü çizelgesini doldurabilirsiniz butonu seçilir. ( Aynı yere Online İşlemler – İşgücü Piyasası – İşgücü Çizelgesi başlıklarını takip ederek de ulaşılabilir.)

 

·         Yeni Çizelge Ekle butonu seçilir  – Ekranın solundaki İşyeri Gelişimi butonu seçilir. Ay İçinde İşe Alınanlar ve Ay İçinde İşten Ayrılanlar kısmından işyerlerindeki işgücü hareketi işlenir. ( Geçen Ay Sonu İtibariyle Çalışanlar ve Ay Sonu İtibariyle Çalışanlar kısımları sistem tarafından otomatik gelir. Zaten ekranda pasif olarak gözüktüğünden müdahale edilemez. )

 

·         Çizelge Detayları butonu seçilir. T.C. Kimlik No, Adı, Soyadı, Sosyal Durumu, İstihdam Durumu bölümleri işyerinde çalışmakta olan her bir kişi için ayrı ayrı doldurulup Ekle butonu ile kaydedilerek işyerinde çalışanların listesi oluşturulur. ( Ekranın hemen sağında olan işveren için çizelge girişte kullanılacak taslak yazısının üzerine tıklandığında, açılacak Excel sayfası doldurulur ve bilgisayara kaydedilir. Çizelge detayları seçeneğinin en altında olan Dosyadan okumak için seçiniz yazısının yanındaki kutucuk işaretlendiğinde Gözat sekmesi ortay çıkar. Oradan kaydedilen Excel dosyası bulunur ve Ekle nin yanındaki Dosyadan Oku seçeneği seçilerek kısa yoldan giriş sağlanmış olur.)

 

·        Ekranın solundaki Mesleklere Göre Dağılımı butonu seçilir. Ekrana gelen turuncu buton seçilerek,  aktif hale gelen Çalışan Erkek Sayısı ve Çalışan Kadın Sayısı bölümleri son verilere göre değiştirilir ve Değiştir butonu seçilir. ( Bu kısıma işyerindeki toplam erkek ve kadın sayısı girilmelidir. )

 

·         Ekranın solundaki İstihdam Bilgileri butonu seçilir. Ekrandaki kutular işverenin isteğine göre doldurulur.

 

·         Önce işlem sonu sonra kaydet butonu seçilerek çizelge girilmiş olur. Eğer girdiğiniz çizelge yanlış olarak girilmiş ise ekrana kırmızı bir hata uyarısı gelir. Bu uyarıda hatanın nereden kaynaklandığı görülmektedir. Bu hata düzeltilerek tekrar önce işlem sonu sonra kaydet butonu seçilerek kayıt tamamlanmış olur.

 

·         Girmiş olduğunuz ayın çizelgesini yazdırmak için: Online İşlemler – İşgücü Piyasası – İşgücü Çizelgesi – Girmiş olduğunuz ayın yanındaki oku seçtiğiniz zaman Çizelge Detay Raporu seçeneği aktif hale gelir. O seçeneği tıkladığınızda çizelge raporu ekrana belirir.

 

·         İçinde bulunan ayın çizelgesi işlenemez.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.      İŞSİZLİK SİGORTASI İŞLEMLERİ

 

·         Ana sayfaya işten ayrılma bildirgesi girişi veya ( Online İşlemler – Tazminat ve Fon – İkt/İö/Kçö Bildirgesi – Bildirge Girişi ) menüsü gelecektir. Bu menüden bildirge girişi yapılabilir.

 

 

 

Bildirge Girişi İşlem Basamakları:

 

1.      İşveren Bilgileri

 

·         Sisteme kayıtlı bir işveren için işyerine ait bilgiler otomatik olarak ekrana gelecektir. Birden fazla işyerinin olması halinde işyeri ssk numarası ve vergi numarası kontrol edilmelidir.

 

2.      Sigortalı Bilgileri

 

·         İş sözleşmesi sona eren işçinin T.C. kimlik numarası, adı ve soyadı yazılır ve ‘sigortalı ara’ butonuna basılır, işçinin bilgileri ekrana gelecektir.

 

·         İşçinin ssk sicil nosu da yazılmalıdır.

 

3.      Çalışma Bilgileri

 

·         Çalışma bilgileri ekranına iş sözleşmesi sona eren işçinin;

 

1.      İşyerinde çalışmaya başladığı tarih,

 

2.      İş sözleşmesinin sona erdiği tarih,

 

3.      İşten çıkış nedeni,

 

4.      Emeklilik hakkı kazanıp kazanmadığı,

 

5.      Son aldığı aylık net ücret,

 

6.      Primlerin yatırıldığı kuruluş (sgk veya ilgili sandık adı) bilgileri doğru olarak girilir.

 

7.      Bu bilgilerin sosyal güvenlik kurumuna aylık prim ve hizmet belgesi ile bildirilen bilgiler ile mutlaka tutarlı olması gerekmektedir.

 

4.      Prim Bilgileri

 

·         İşyerinde çalıştığı son üç yıl prim gün sayısı: Prim bilgileri sayfasına fesh tarihinden geriye doğru gün ve kazancı olan 4 aylık prim ay ay bilgileri girilir.

 

·         Prim Girişi: Fesh tarihindeki aylık prime esas brüt kazancı ve gün sayısı girilir, sol üstteki ekle butonu ile eklenir. Bu işlem 4 aylık primler girilince ye kadar tekrarlanır. Sisteme girilecek aylık prim gün sayısında eksiklik olması halinde ilgili ay yazılır ve eksik gün nedeni de ‘ekle’ butonu ile eklenir ve sol üstteki ekle butonu ile ilgili aya ait kazanç da sisteme girilir.

 

5.      İşlem Sonu

 

·         İşlem sonu sayfasındaki tüm ekranlar doğru ve eksiksiz olarak girilmiş ise ‘ bildirge kaydet’ butonu ile kayıt işlemi tamamlanır.

 

·         Sisteme girilmiş olan bildirge özet (iab örneği) raporu yazdır butonu ile yazdırılabilir.

 

·         Yazdırılan bildirge örneğinin bir nüshası iş sözleşmesi sonlandırılan işçiye verilir, bir nüshası da işyerinde saklanabilir.

 

·         Sisteme girilmiş ve onaylanmış bildirge üzerinde işveren fesh tarihini izleyen günden itibaren 15 gün içinde güncelleme yapılabilir.

 

·         Sisteme girilmiş ve onaylanmış veya onaylanmamakla birlikte 15 günden sonra bildirge üzerinde güncelleme için somut belge ile İşkur’a başvurulması gerekmektedir.