bilgi@burhaneray.com +90 212 644 02 01
 

Maliye Bakanlığı Özelgesi

 

Tarih  :18.02.2011

 

Sayı   : B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-118

 

VUK Mük. Md. 257

 

ÖZEL MATRAH ŞEKLİNE TABİ İŞLEMLERİN Ba-Bs BİLDİRİMLERİNE HANGİ TUTAR ÜZERİNDEN KAYDEDİLECEĞİ

 

Özel matrah şekline tabi işlemlerin KDV dahil tutarlarıyla Ba-Bs bildirimlerine dahil edilmesi gerektiği.

 

Dilekçenizde, kuyumculuk işi ile iştigal ettiğiniz, işlemlerinizde yalnızca işçilik bedeline katma değer vergisi uygulandığı belirtilmekte, katma değer vergisinin Ba-Bs Formlarında beyan edilip edilmeyeceği hususunda görüş talep edilmektedir.

 

Bilindiği üzere 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun Mükerrer 257. maddesinin 4. fıkrasında; bu Kanun’un 149. maddesine göre devamlı bilgi vermek zorunda olanlardan istenilen bilgiler ile vergi beyannameleri ve bildirimlerin, şifre, elektronik imza veya diğer güvenlik araçları konulmak suretiyle internet de dahil olmak üzere her türlü elektronik bilgi iletişim araç ve ortamında verilmesi, beyanname ve bildirimlerin yetki verilmiş gerçek veya tüzel kişiler aracı kılınarak gönderilmesi hususlarında izin vermeye veya zorunluluk getirmeye, beyanname, bildirim ve bilgilerin aktarımında uyulacak format ve standartlar ile uygulamaya ilişkin usul ve esasları tespit etmeye, bu zorunluluğu beyanname, bildirim veya bilgi çeşitleri, mükellef grupları ve faaliyet konuları itibarıyla ayrı ayrı uygulatmaya, kanuni süresinden sonra kendiliğinden veya pişmanlık talepli olarak verilen beyannameler üzerine düzenlenen tahakkuk fişi ve/veya ihbarnameleri mükellefe, vergi sorumlusuna veya bunların elektronik ortamda beyanname gönderme yetkisi verdiği gerçek veya tüzel kişiye elektronik ortamda tebliğ etmeye ve buna ilişkin usûl ve esasları belirlemeye, Maliye Bakanlığı’nın yetkili olduğu belirtilmiştir.

 

396 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nin Bildirime Konu Alış/Satışlar Ve Hadler’ başlıklı 1.2. bölümünün 2. kısmında; ‘Mükelleflerin 2010 yılı ve müteakip yılların aylık dönemlerine ilişkin mal ve/veya hizmet alışları ile mal ve/veya hizmet satışlarına uygulanacak had 5.000 TL olarak yeniden belirlenmiştir. Buna göre, bir kişi veya kurumdan katma değer vergisi hariç 5.000 TL ve üzerindeki mal ve/veya hizmet alışları, ‘Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba)’ ile; bir kişi veya kuruma katma değer vergisi hariç 5.000 TL ve üzerindeki mal ve/veya hizmet satışları ise ‘Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Bs)’nun Tablo II alanında bildirilecektir.

 

Söz konusu hadlerin uygulanmasında, özel matrah şekline tabi mal ve/veya hizmet alış/satışlarında katma değer vergisi, özel tüketim vergisine tabi işlemlerde ise özel tüketim vergisi dahil tutarlar dikkate alınacaktır.

 

…’

 

denilmektedir.

 

Diğer taraftan, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun ‘Özel Matrah Şekilleri başlıklı 23. maddesinin (e) bendinde; ‘Altından mamul veya altın ihtiva eden ziynet eşyaları ile sikke altınların teslim ve ithalinde matrah, külçe altın bedeli düşüldükten sonra kalan miktardır.’ Aynı Kanun maddesinin (f) bendinde ise, ‘Maliye ve Gümrük Bakanlığı işin mahiyetini gözönünde tutarak özel matrah şekilleri tespit etmeye yetkilidir.‘ hükmüne yer verilmiştir.

 

Bu itibarla, özel matrah şekline tabi işlemlerde Ba-Bs Formlarının katma değer vergisi dahil olarak bildirilmesi gerektiği tabiidir.