bilgi@burhaneray.com +90 212 644 02 01

Soru: İhraç kaydıyla satılan malların iadesi nasıl olmalıdır ?

 

 

 

 

 

Cevap: İhraç kaydıyla imalatçılardan alınan malların bir kısmının ihraç edilememesi ve ihraç edilemeyen bu malların imalatçılara iade edilmesi halinde ihracatçılar, imalatçılara iade edilen mallara ait fatura düzenleyecekler ve bu faturada katma değer vergisini göstereceklerdir. Bu vergi malın iade edildiği dönem beyannamesinde hesaplanan vergi olarak beyan edilecektir. Ayrıca, alış faturasında gösterilen ancak, ihracatçıtarafından ödenmeyen KDV’nin iade edilen mala ait olan kısmı, bu vergilendirme döneminde indirilecek vergi olarak gösterilecektir.

 

 

 

 

 

Aynı malı ihracatçı firmaya ihraç kaydıyla vermeniz durumunda faturanın ihraç kaydıyla teslimlere ilişkin hükümlere göre düzenleneceği tabiidir.

 

 

 

 

 

Geçmiş seneye ait teslimatlarınızla ilgili iadeler, ilgili dönemde satılan mal maliyeti hesabına kaydedilip ilgili stok hesaplarından çıkarıldığından yeni yılda iade gelen malın sadece stok hesaplarına alınması gerekir.

 

 

 

 

 

İhraç kayıtlı teslimlere ilişkin iade alınacak KDV ihracatı gerçekleşen ve geri gelmeyen mallara isabet eden KDV olduğuna göre gerekli düzeltmelerin beyannameler üzerinde yapılarak ilgili dönemlere ilişkin düzeltme beyannameleri verilmelidir.